perjantaina, kesäkuuta 11, 2010

Teemana: Tunnarit - Osa I

Televisio-ohjelmien alkutunnuksilla on pitkä perinne. Ne ovat omalla lailla ohjelman sielu - toistuvathan ne jokaisen jakson alussa.
Mikä on alkutunnuksien päätarkoitus? Ensimmäinen ja yleisin keino on ilmoittaa sarjan nimi ja esitellä sitä lyhyesti katsojille kenties aikaisemmista jaksoista pätkityistä kohtauksista käsin. Toinen yleinen tapa on tuoda esiin sarjan näyttelijöiden nimet ruudulle + keskeiset tekijät. Kolmas vaihtoehto liittyy perinteeseen. Ohjelmilla vain sattuu olemaan alkutunnari ja olisi omituista ellei sellaista löytyisi. Tunnarilla on keskeinen rooli; Se on henkilökohtainen, sen kautta ohjelma tunnistetaan ja muistetaan. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä ohjelman suosion kannalta.

Muistettavuutta parantaa luonnollisesti mieleenjäävä musiikki. Tunnusmusiikit ovat siten hyvin melodisia ja yksinkertaisia - ja tottakai lyhyitä. Riippuu tosin ohjelmasta, millaista tunnelmaa ja tyyliä tunnarilla haetaan. Tähän blogikirjoitukseen olenkin varta vasten valinnut mitä erilaisempia tunnareita. Jotkut ovat tietokilpailuja, jotkut animaatioita, jotkut muuten vain viihdeohjelmia. Kaikki niitä yhdistää tunnusmusiikki, jotka muistetaan hyvin ja muistellaan nostalgiamielessä.


Frasier
11 tuotantokautta NBC:llä pyörinyt Frasier (1993 - 2004) on yksi menestyneimpiä sitcomeja koskaan.  Kelsey Grammerin (s. 1955) tähdittämä sarja voitti vuosien varrella ennätykselliset 37 Emmy-palkintoa ja se on äänestetty toisinaan jopa kaikkien aikojen sitcomiksi. Sarja seuraa Seattlessa asuvaa psykiatri Frasier Cranea ja hänen lähiperhettään. Huumori perustuu usein Frasierin ja hänen veljensä Nilesin wannabe-snobbailevaan elämäntyyliin, joka kokee kolauksia tuon tuosta. Perinteenä on myös Frasierin ikuinen epäonnistuminen muodostaa parinkin jakson mittainen parisuhde.

Sarjan tunnari Tossed Salads & Scrambled Eggs soi vasta lopputekstien aikana. Se on Kelsey Grammerin itsensä esittämä blues-kappale, jonka on säveltänyt Bruce Miller ja sanoittanut Darryl Phinnessee. Omaperäinen nimi kuvaa tekijäkaksikon mukaan psykiatrin työtä; Asiat ovat täysin sekaisin.
Kappaleessa on vaihtuva loppusäe. Jakso voi päättyä 7 eri Grammerin toivottamaan loppukaneettiin.
Kappaleen esittäjinä toimii Michael Lang (piano), Chuck Domanico (basso), Steve Schaeffer (rummut), Larry Bunker (vibrafoni), Dennis Budimir (kitara) sekä Darryl Phinnessee (kuoro).What's My Line
Kolmesti Emmy-palkinnon voittanut tietokilpailu, joka pyöri CBS-kanavalla vuodesta 1950 vuoteen 1967 asti. Nelihenkinen paneeli yrittää arvata ihmisten hullunkurisia ammatteja esittämällä kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä tai ei. Peli päättyy oikeaan vastaukseen tai 10 "ei"-vastauksen jälkeen. Mukana on myös päivän kuuluisuuksia, jotka panelistit yrittävät tunnistaa sokkona. Pätkiä sarjasta on runsaasti tarjolla YouTubessa.


Varsinaisesta tunnarista emme voi tässä yhteydessä suoranaisesti puhua. Kyseessä on reilun 20 sekunnin tuotantomusiikin pätkä - ei siis varta vasten ohjelmaa varten sävelletty kappale - ja se soi kuuluttajan puheen taustalla. Tapa käyttää tuotantomusiikkia oli varsin yleinen 50- ja 60-lukujen TV-ohjelmissa, samoin tiettyjen tuotteiden mainostaminen ohjelman yhteydessä.
Tiedoksi, että alkuperäinen kappale on nimeltään Melody In Moccasins ja säveltäjänä on Wilfred Burns (1917 - 1990), oikealta nimeltään Bernard Wilfred Harris. Hän toimi kirkkourkurina ennen II maailmansotaa ja menetti vasemman silmänsä sotatantereella. Harris vietti 2 ja puoli vuotta sotavankina ja keräsi leiriläisistä viihdytysyhtyeen. Sotien jälkeen hän toimi mm. freelancer-säveltäjänä.
Melody In Moccasins on kuunneltavissa kokonaisuudessaan alla. Esittäjä Philip Greenin orkesteri ja tallennusvuosi on 1952.

Kymppitonni
Spede Pasasen (1930 - 2001) tuottama ja Riitta Väisäsen (s. 1954) juontama Kymppitonni on jälleen ruuduissa SuomiTV:n esittämänä. Ja mikä ettei. Visailuohjelman idea on niin hyvä ja yksinkertainen, että sitä jaksaa edelleen seurata 25 vuoden jälkeen. Saisivat palauttaa Onnenpyörän, Megavisan ja Onnenruudut samalla ;)

Niin ohjelman alku- kuin lopputunnari on muusikko Aarno Ranisen (s. 1944) käsialaa. Miehen tuotantoon kuuluu niin iskelmää, euroviisuhumppaa kuin Ere Kokkosen (1938 - 2008) elokuvien musiikkia. Kymppitonnin jatsahtava lopputunnari on itse asiassa uudelleensovitus Ranisen sävellyksestä Hei kliffaa hei -elokuvaan, jossa se säestää humoristista takaa-ajoa raitiovaunun ja auton välillä. Voit kuunnella alkuperäisen version Youtubesta (kohta 1:22 - 3:30).Donald Duck
Tuskin kukaan on lapsena tai lapsen vanhempana välttynyt Disneyn vanhoilta piiretyiltä. Nimenomaan 1930 - 1940-lukujen vaihteen ns. animaation kultakauden piirrettyjä tuotettiin satoja Disneyn, Warnerin, MGM:n ynnä muiden studioiden toimesta. Me suomalaiset olemme Aku Ankka -kansaa, ja parhaiten samaistumme Akun tähdittämiin piirrettyihin.

Tämä Aku-piirretyiden tunnusmusiikki lienee useimmille tuttu joltakin iältä. Se on kuitenkin myöhempi kahdesta (tai kolmesta) käytetystä tunnarista. Ensimmäinen kerta tätä käytettäessä saattaa olla Straight Shooters vuodelta 1947, siis vasta 10 vuotta Akun ensimmäisen ikioman lyhytpiirretyn jälkeen. Aikaisempi tunnusmusiikki on nopeampi ja ehkä vähemmän mieleenpainuvampi.
Uudemman teeman säveltäjänä toimi Disneyn pitkän linjan säveltäjä - kukas muu kuin Oliver Wallace (1887 - 1963). Laulajaksi on epäilty mm. Andrew Sistersiä mutta todellisuudessa taustakuorona toimi Judd Conlonin (1910 - 1966) johtama Rhythmaires. Disney käytti Conlonin kuoroa myös elokuvissa Liisa Ihmemaassa (1951) ja Peter Pan (1953).Futurama
Simpsonien luojan Matt Groeningin (s. 1954) ja sarjan entisen käsikirjoittajan David X. Cohenin (s. 1966) yhteistyönä syntynyt Futurama sijottuu humoristiseen 31. vuosisadan New Yorkiin. Sarjassa seurataan 1900-luvulta tulevaisuuteen joutunutta Philip J. Fryta ja hänen ystäviään Planet Express -yrityksessä.
Animaatio on voittanut lukuisia Emmy-palkintoja. Sarjaa tuotettiin 5 tuotantokautta ennen keskeytystä 2003. Fanien iloksi uusi tuotantokausi starttaa 24. tätä kuuta Comedy Central -kanavalla!

Futuraman futuristinen tunnusmelodia on lähestulkoon kopio konkreettisen musiikin pioneerin, ranskalaisen Pierre Henryn (s. 1927) sävellyksestä Psyché Rock (1967). Sangen psykedeelinen video on katsottavissa YouTubesta. Fatboy Slim on myös tehnyt oman sovituksensa Henryn sävellyksestä.
Kappaleelle tunnusomainen instrumentti on putkikellot, joka on varsin nuori instrumentti - peräisin 1800-luvun loppupuolelta. Klassisessa musiikissa kelloja on käytetty matkimaan kirkonkellojen ääntä.Naurun paikka
Hauskojen kotivideoiden edeltäjänä toimi YLE TV2:ssa Markus Kajon (s. 1957) juontama Naurun paikka. Ohjelma kuuluu omiin lapsuuden suosikkeihini. Puolen tunnin hupiohjelmaa näytettiin perjantai-iltaisin klo 21 vuosina 1995 - 1998. Ohjelma voitti niin Venla-, kuin Telvis-palkinnon.

Kappaleen alku- ja lopetusmusiikkina käytettiin vuonna 1909 Henry Lodgen (1884 - 1933) säveltämää ragtimea nimeltä Temptation Rag [kuuntele Benny Goodmanin versio Spotifysta]. Ohjelmassa soinut versio pysyy tuntemattomana.Nalle Luppakorva
Miś Uszatek on puolalaisen Zbigniew Rychlickin (1922 - 1989) vuonna 1957 luoma hellyttävä nallehahmo. 104 jaksoa sisältävä nukkeanimaatiosarja tuotettiin vuosina 1975 - 1987. Suomessa Heikki Määttäsen (1949 - 2002) dubbaama Nalle Luppakorva keräsi lapsikatsojat television ääreen Pikku Kakkosessa vuonna 1979. Uusintoja on näytetty aina vuosi toisensa perään. Eikä ihme, niin laadukkaasta lastenohjelmasta on kyse.

Sarjan tunnuslaulun että loppulaulun esittää Suomessa Heikki Määttänen. Musiikin on tehnyt filmisäveltäjä Piotr Hertel (s. 1936), jonka ura yltää 60-luvulta aina 2000-luvulle asti. Sanoitus on ohjaaja-näytelmäkäsikirjoittaja Janusz Galewiczin (s. 1928). Hän on ansioitunut Puolassa etenkin lastenohjelmien käsikirjoittajana. Laulun esittää puolaksi Mieczysław Czechowicz (1930 - 1991). Alkuperäisversio on katsottavissa YouTubesta.Lotto
Veikkauksen Lotto on 40 vuotias. Ensimmäinen kierros pelattiin joulukuussa 1970. Sen jälkeen lotto on taikoinut yli 300 suomalaisesta (euro)miljonäärin. Lauantain jännitys huipentuu klo 20.45, kun virallinen valvoja kajauttaa ääneen: Arvotaan seitsemän numeroa ja kolme lisänumeroa. Pallot tippuvat ja musiikki lähtee soimaan.

Oheinen lottomusiikki on vanhempaa perua kuin nykyinen käytössä oleva. En ole varma, milloin tämä musiikki tuli tai milloin se poistui käytöstä. Veikkaan (no pun intended) että 1995 - 2002. Muistan vain, että se soi aina minun ollessa vielä koululainen 90-luvun lopulla.
Ennen tätä blogikirjoitusta olin varma, etten tulisi löytämään kappaleen säveltäjää. Mutta juuri TV:ssä pyörivän Seitsemän oikein -sarjan kotisivulla mainitaan seuraavasti:
«Pekka Karjalaisen hypnoottinen, lottopallojen pyörintään yhdistetty kahdeksan toistuvan nuotin renkutus loi sarjalle vahvan ambienssin, johon katsoja astui uteliaana, odotukseen virittyneenä.»
Pekka Antero Karjalainen (s. 1961) on elokuvaohjaaja ja äänisuunnittelija. Hän on vastannut esimerkiksi Kummelin Jackpot ja Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -elokuvien äänileikkauksesta.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit