keskiviikkona, kesäkuuta 09, 2010

Viikon 23 viisikko

 Pysytään vaihteeksi menneissä vuosikymmenissä...
_____________

1. Patricia
Sävellys: Perez Prado - Sanoitus: Bob Marcus - Esitys: Perez Prado ja hänen orkesterinsa - Vuosi: 1960
Kuubalainen säveltäjä ja orkesterinjohtaja Perez Prado (1916 - 1989) tunnetaan monista mambohiteistään. Lou Began 1999 äänittämä Mambo No. 5 oli uudelleen lämmittely Pradon vuoden 1949 sävellyksestä. Instrumentaali Patricia ylsi USAn levylistoilla ykköseksi vuonna 1958. Vuotta myöhemmin sen esitti sanoitusten kera Perry Como.
Valitsemani Hammond urkuversio tuottaa hieman ihmetystä. Se lienee Federico Fellininin elokuvasta La Dolce Vita tai muulta uudelleen levytyksestä. Esittäjäksi on kuitenkin mainittu Perez Pradon oma orkesteri, eikä joku toinen.

Perez Prado

2. My Very Good Friend the Milkman
Sävellys: Harold Spina - Sanoitus: Johnny Burke - Esitys: Fats Waller and his Rhythm - Vuosi: 1935
Keuhkokuumeeseen vain 39-vuotiaana kuollut Thomas "Fats" Waller (1904 - 1943) oli yksi mustan jazzin kuuluisuuksista. Hänen lempilapsena tunnetaan jazz-standardi Ain't Misbehavin (1929). Kappaleen on levyttänyt lukemattomat muut artistit, mutta vain Fats Wallerin versio on ainoa oikea.
My Very Good Friend the Milkman tuli itselleni vastaan eräässä nuottivihkossa. Kyseessä on varsin positiivinen kappale. Sanoittajana on muuten Pennies from Heavenin ynnä usean muun 30 - 40 -lukujen hittien sanoituksista vastannut Johnny Burke (1908 - 1964).

"Fats" Waller


3. Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой
Sävellys: Arkady Ostrovsky - Esitys: Eduard Khil - Vuosi: 1976
Kenties koskaan aiemmin ei neuvostoliittolainen kappale ole ollut näin suosittu. Laulaja Eduard Khil (s. 1934) nousi - Internetille ominaiseen tyyliin - maailmanmaineeseen, kun hänen Ruotsissa esittämä lallattelukappaleesta Olen iloinen, koska saavun vihdoin kotiin [suom.] syntyi Internet-meemi "Mr. Trololo" vuoden 2009 lopulla.
Kappale itsessään on peräisin vuodelta 1966. Khilin lisäksi myös Muslim Magomayevin esittämä versio löytyy myös YouTubesta. Tietyt lähteet väittävät sanoituksen joutuneen sensuurin kynsiin. Khil ja säveltäjä Arkady Ostrovskyn (1914 - 1967) poika tosin kiistävät tämän ja väittävät, että "he pärjäsivät ilman sanoituksia".
Niin tai näin, juuri sanattomuus tekee kappaleesta omaperäisen ja hauskan.
Uskon, että kappaleen myötä asenteet neuvostomusiikkiin paranevat. Sitä ei saisi automaattisesti yhdistää balalaikkoihin ja hymneihin. Vaikka maassa karsastettiin rock'n'rollia, suuret viihdeorkesterit takoivat kerrassaan loistavaa musiikkia vaikka muualla vastaavat orkesterit olivat jo sammuneet. Jos kuuntelemme kappaleen orkesterisovitusta, huomaamme sen olevan huipputasoa.

Kuvakaappaus videosta


4. Mas Que Nada
Sävellys & sanoitus: Jorge Ben - Esitys: Sergio Mendes and Brasil '66 - Vuosi: 1966
Brasilialainen bossanova-pianisti ja orkesterinjohtaja Sérgio Santos Mendes (s. 1941) nousi 25-vuotiaana Billboardin kevyen musiikin listoilla sijalle #4 levyttämällä Jorge Benin (s. 1942) vuonna 1963 esittämän kappaleen Mas Que Nada [suom. ei ikimaailmassa]. Levyn tuottajana toimi amerikkalainen trumpetisti Herb Alpert (s. 1935). Kappaleen laulusolistina toimi Mendesin vaimo Gracinha Leporace.
Mendes on tuottanut ahkerasti uusi levyjä vuosien saatossa, yli 35. Miehen tyyli on mielestäni jämähtänyt latinopoppiin pahasti. Mas Que Nadakin on onnistuttu pilaamaan uudelleenjulkaisujen yhteydessä.

Sergio Mendes5. The Desert Song
Sävellys: Sigmund Romberg - Sanoitus: Oscar Hammerstein II & Otto Harbach Esitys: Mario Lanza & Judith Raskin sekä Constantine Callinicosin orkesteri - Vuosi: 1959
Sigmund Romberg (1887 - 1951) oli kotoisin Unkarista. Muutettuaan 1909 Yhdysvaltoihin hän alkoi tuottamaan musiikkia Broadway teatteriohjelmistoon. Hänen parhaiten tunnetut operetit Ylioppilasprinssi (1924), Erämaan laulu (1926) ja The New Moon ovat tyylillisesti lähellä Wieniläistä koulukuntaa, etenkin Lehária. The Desert Song edustaa samalla varhaista legenda Oscar Hammerstein II:n (1895 - 1960) sanoitustuotantoa.
Oheisen tulkinnan operetin nimikkolaulusta tekee amerikkalainen tenori Mario Lanza (1921 - 1959), joka kuoli vain 6 viikkoa myöhemmin Roomassa tehdyn äänityksen jälkeen.

Sigmund Romberg johtamassa NBC:n orkesteria

Mikä näistä miellytti sinua eniten?


2 kommenttia:

Antti Soukka kirjoitti...

Varsin mukava viisikko tällä kertaa. Fats Walleriakin olisin voinut äänestää, mutta menköön ääni nyt vanhalle suosikilleni Sergiolle.

The Desert Songin jouduin hakemaan omakätisesti, koska linkistä alkoi soida uudestaan Mas Que Nada.

Jukka kirjoitti...

Hupsis. Copy-pasten kanssa saa olla tarkkana, että muuttaa urlit joka kerta ;)

Suosituimmat artikkelit