keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Viikon 24 viisikko

Mukana tällä kertaa hieman harvinaisempia kappaleita, joita olen viime aikoina kuunnellut useaan otteeseen.
______________________

1. Mainostoimistolaulu
Sävellys: George de Godzinsky - Sanoitus: Turo Kartto - Esitys: Sirkka Sipilä & Harmony Sisters - Vuosi: 1941

Tätä kappaletta on turha etsiä kirjastoista ja kirpputoreilta. Sitä ei nimittäin ole levytetty - jostakin ihmeen syystä.
George de Godzinsky sävelsi musiikin elokuvaan Onnellinen ministeri (1941), jonka pääosissa esiintyi Birgit Kronström (1905 - 1979) ja Tauno Palo (1908 -1982). Elokuvan musiikkinumeroista vain Katupoikien laulu levytettiin ja se onkin Godzinskyn tunnetuimpia sävellystöitä. Sanoituksen siihen kuten Mainostoimistolauluun teki jo 32-vuotiaana kuollut Turo Kartto (1910 - 1942).
Koska kappaletta ei levytetty, on näyttelijä Sirkka Sipilän (1920 - 1964) laulamien äänitteiden määrä nolla. Harmony Sisters tarjoaa kuoroapua ja rytmittää perin amerikkalaistyylistä musikaalinumeroa. Goden orkesterisovitus välillä 2:29 - 3:10 on täydellinen.

 Kohtaus elokuvasta - video katsottavissa YouTubesta.2. Kevadine lugu
Sävellys: Arne Oit - Sanoitus: Heldur Karmo - Esitys: Anu Anton-Õunapuu ja EREO- Vuosi: 1960

Olen viime aikoina kuunnellut runsaasti virolaista musiikkia.
Viron musiikkitarjonta yhdistetään yleensä surumielisiin ja neuvostotyyliisiin veisuihin ja ainoana poikkeuksena on Georg Otsin esittämä Saarenmaan valssi.
Tällaiset ennakkoluulot minullakin oli. Niinpä yllätyinkin suuresti Viron 50-lukulaiseen musiikkiin, joka vilisi jazzia, amerikkalaista swingiä ja italialaista iskelmää. Nämä yhdistettynä Eesti Raadio estraadiorkeste -viihdeorkesteriin ja johan rinnalla kalpenee Henry Theel sekä Toivo Kärki orkestereineen ;)
Kevadine lugu (suom. keväinen tarina) on säveltäjä-haitaristi Arne Oitin (1928 - 1975) säveltämä kappale vuodelta 1957. Oit teki 50-70 -luvuilla yhteistyötä runoilija Heldur Karmon (1927 - 1997) kanssa. Karmo oli yksi Viron Swing Clubin perustaja sekä kirjoitti monia näyttämö- että elokuvatekstejä sekä iskelmälyriikoita   Anu Anton-Õunapuu (s. 1939) levytti kappaleen 60-luvun alussa. Hän levytti myös joitakin muita kappaleita 60-luvulla. Kappaleen on tulkinnut myös Georg Ots.

 Hanuristi Arne Oit3. You've Got A Lot to See
Sävellys: Walter Murphy - Sanoitus: Seth MacFarlane - Esitys: Seth MacFarlane - Vuosi: 2002

Olen jo aiemmin hehkuttanut tässä blogissa Family Guyn luojan Seth MacFarlanen (s. 1973) loistavaa lauluääntä.
3 tuotantokauden jakson "Brian Wallows and Peter's Swallows" musiikkinumero palkittiin Emmy-palkinnolla vuonna 2002. Brian Griffin (jota näytellessä MacFarlane ei muunna ääntänsä)
laulaa ikääntyneelle naisystävälleen tapahtumista, mitä häneltä on jäänyt näkemättä vuosikymmenten aikana.
Broadway-tyylisen kappaleen sävelsi Beethovenin 5. sinfonian diskosovituksesta kuulu Walter Murphy (s. 1952). Hän on myös vastannut sarjan tunnarista.
Kappaletta saattaisi pitää musikaali-parodiana, mutta mielestäni Family Guyssa ei pyritä parodioimaan vaan luomaan uutta materiaalia lähes kuolleeseen musikaalikulttuuriin. Sen takia kappale kannattaa ottaa tosissaan ja havaita sen loistokkuus.

 Kohtaus jaksosta


4. Holiday For Strings
Sävellys: David Rose - Esitys: David Rose orkestereineen - Vuosi: 1950

Olen maininnut kappaleen Holiday For Strings useaan kertaan blogissani. Olisikohan jo aika tarjota se lukijoiden kuultavaksi?
David Rose (1910 - 1990) sävelsi kevyen viihdeorkesteriteoksensa jo vuonna 1943. Kappaleesta tuli välittömästi suosittu mm. Glenn Millerin soittamana sekä erityisesti Spike Jonesin  (1911 - 1965) parodioimana [lue arvosteluni]. Vielä tunnetumpi kappaleesta tuli Amerikkalaisen koomikon Red Skeltonin (1913 - 1997) radio-shown tunnusmusiikkina 50-luvun alussa.
Oheinen versio on Rosen uudelleensovitus hitistään. Hänellä on myös monia samantyylisiä kappaleita, joista omiin suosikkeihini lukeutuu Gay Spirits (löytyy Spotifysta). Ja kyllä: nimellä ei ole mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa. ;)

 Kokoelmalevyn (1962) kansi. Huomaa sukunimen sanaleikki.

5. Varasteleva harakka (kohtaus alkusoitosta)
Sävellys: Gioacchino Rossini - Esitys: Tuntematon orkesteri - Vuosi: Tuntematon

Italialainen Gioachino Rossini (1792 - 1868) muistetaan parhaiten hänen oopperasävellyksistään. Sevillan parturin (1816) ja Wilhelm Tellin (1829) alkusoitot tunnetaan laajalti - myös vähän klassisesta pitävien keskuudessa. Varasteleva harakka [ita. La gazza ladra / eng. The Thieving Magpie] on myös kuuluisa nimenomaan alkusoitostaan. Sävelmää on käytetty mm. Stanley Kubrickin elokuvassa Kellopeliappelsiini sekä Sergio Leonen elokuvassa Once Upon a Time in America (1984) ynnä muissa lukuisissa yhteyksissä. Oheista kuultavaa versiota on käytetty Ren & Stimpy -animaatiossa.

Säveltäjä vuonna 1865

Mikä näistä miellytti sinua eniten?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit