torstaina, kesäkuuta 24, 2010

Viikon 25 viisikko

Tahtipuikko hiljentyy kesälomatauolle. Sitä ennen viikon 25 viisikko ja - muistuttaen edelleen - koko vuoden kestävä äänestys.
Hyvää juhannusta!
_____________________


1. Day-O (The Banana Boat Song)
Sävellys: Kansanlaulu - Sanoitus & sovitus: Irving Burgie - Esitys: Harry Belafonte ja Tony Scottin kuoro ja orkesteri - Vuosi: 1956
Jamaikalainen kansanlaulu Day-o on todennäköisesti saanut alkunsa satamatyöntekijöiden kommunikaatiosta banaanilaivaa lastattaessa. Irving Burgien (s. 1926) sovittamana se levytetti ensi kerran 1952, mutta superhitti siitä tuli "calypson kuninkaan" Harry Belafonten (s. 1927) tulkitsemana vuonna 1956. Vaikka Belafonten tuotantoa löytyy tätä nykyä jo 40 albumin verran, on Day-O hänen ehdoton merkkiteos. Kappaletta on käytetty useissa yhteydessä mediassa, mm. elokuvassa Beetlejuice.
Suomessa Olavi Virta levytti Banaaninlastaajalaulun heti seuraavana vuonna 1957 Triolan savikiekolle.

Harolf George "Harry" Belafonte Jr.

2. It's Like That
Sävellys & sanoitus: Darryl McDaniels, Joseph Simmons & Jason Mizell - Esitys: Run-D.M.C. vs. Jason Nevins - Vuosi: 1997
Olin jo lähes unohtanut tämän 90-luvun remiksin, kunnes se tuli Spotifyssa vastaan. Alkuperäinen kappale ei kyllä ollut minulle lainkaan tuttu. Jostain syystä bändi Run-D.M.C. on jäänyt etäiseksi, vaikka trioa pidetäänkin kaikkien aikojen hip-hop-yhtyeenä. Ylistyssanoja ei ole säästelty yhtyeen merkityksestä genreensä.
Mitä Jason Nevinsin (s. 1970) remiksiin tulee, se vietti peräti 6 viikkoa Britannian listaykkösenä ja suomessa niin ikään se oli Radiomafian top-40 listan ykkösenä viikot 11-16 vuonna 1998. Ja miksei? Bassot ovat uskomattomat ja breakdance-video jää hyvin mieleen.

Kuvakaappaus musiikkivideosta


3. If I Didn't Care
Sävellys & sanoitus: Jack Lawrence - Esitys: The Ink Spots - Vuosi: 1939
Miksi minusta tuntuu, että suurin osa kappaleista on tullut tietoisuuteni joko TV-sarjojen, elokuvien tai videopelien kautta? :x
Apokalyptinen peli Fallout 3 alkoi laululla I Don't Want to Set The World On Fire neekeriyhtye The Ink Spotsin esittämänä. Tätä kautta tutustuin myös bändin muuhun toimintaan. Indianan osavaltiossa 1931 koottu ja 1964 asti jatkanut lauluryhmä ei ole Suomessa saanut mainetta, kuten ei kilpaileva kvartetti Mills Brothers. Heidän musiikkinsa ei ehkä ole sopinut Suomalaiseen kulttuuriin. USAssa taas menestys oli todella hyvää.
If I Didn't Care on aikoinaan ollut lauluyhtyeen tunnetuimpia hittejä. Se oli samalla myös yhtyeen ensimmäinen listasijoittuja, yltäen sijalle #2. Decca-savikiekolle painettu kappale myi lähes ennätykselliset 19 miljoonaa kopiota huolimatta säveltäjä Jack Lawrencen (1912 - 2009) epäluulosta. Kappale löytyy kaikkien aikojen singlen myyntilistalla sijalta #8.

Yhtyeen kokoonpanoa


4. Juna kulkee
Sävellys: Salvatore 'Toto' Cutugno - Käännös: Kari Jalkanen - Esitys: Kari Tapio ja Markku Johanssonin yhtye - Vuosi: 2003
Kari Tapion (s. 1945) 7 vuoden takainen hitti Juna kulkee on noussut nettiyhteisöjen pilailun kohteeksi. Kappaletta on kehotettu tarkoituksellisesti kuuntelemaan jatkuvasti, jotta se nousisi Spotifyn top-listalla kärkeen. Tällä hetkellä se on sijalla #16, mutta jo ensi viikko voi tehdä ihmeitä.
Tempaus on hauska, mutta en täysin ymmärrä vitsiä, sillä mielestäni kappale on yksi parhaimmista Kari Tapion kappaleista, ellei paras. Etenkin, jos sitä verrataan alkuperäiseen tukkoiseen italialaisversioon, voi Tapion tulkintaa pitää erinomaisena. Toto Cutugnon (s. 1943) versio löytyy Spotifysta.
Ja ei tarvitse mainita kommenteissa juna.swf -linkistä :p

Kari Jalkanen a.k.a. Kari Tapio


5. Super Freak
Sävellys & sanoitus: Rick James & Alonzo Miller - Esitys: James Rick ja The Temptations - Vuosi: 1981
Edesmennyt R&B-laulaja ja säveltäjä Rick James (1948 - 2004) aloitti uransa Motownin leivissä. Jo debyyttialbumi Come Get it! ja sen single You and I myivät hyvin. Suurin läpimuro koettiin platinaa myynnellä kolmannella albumilla 1981: Super Freak on jopa äänestetty kaikkien aikojen 500-parhaan kappaleen listalla
Super Freakin omaperäistä melodiaa on sämplätty useammin kuin kerran. Suosituin on MC Hammerin (s. 1962) U Can't Touch This vuodelta 1990. Versio menestyi tuplasti alkuperäistä paremmin yltäen listasijalle #8 ja varmasti tunnetaan maailmalla alkuperäistä laajemmin.

 Single-taidetta


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ink Spots on mikä yhtye?

Suosituimmat artikkelit