perjantaina, heinäkuuta 09, 2010

Havainto: Viimeaikaisia nuottihankintoja

Kuulun divariharrastajiin.
Antikvariaateista löydän usein laadukkaita sarjakuvalehtiä 90-luvun alusta ja välillä jotain aivan muuta. Yleensä aarteet odottavat vain poimijaansa. Nyt kesä-heinäkuussa olen käynyt kahdenkin kaupungin antikvariaatteja tonkimassa. Ilokseni parissa niissä oli laatikollinen vanhoja nuotteja myynnissä. Totta kai parhaat oli "pelastettava" itselleni ;)
Kirpputoreilla ja Huuto.netissä nuotteja myydään myös toisinaan, mutta tähän asti minulle on riittänyt divarit. Etenkin netissä hinnat ovat usein moninkertaisia antikvariaatin 1,5-2€ pyyntöihin verrattuna.

Viime kerroilla kouriini tarttui nimenomaan vanhoja iskelmänuotteja, joista montaakaan ei ole edes Toivelaulukirjoissa julkaistu. Klassisen musiikin nuotteja löytyy niin Internetistä kuin kirjastoista; näihin ei kannata rahojaan tuhlata, ellei halua juuri alkuperäistä vihkoa omaksi.

Esittelen tässä Havainto-sarjan osassa löytämiäni nuotteja kuvineen ja kappaleineen päivineen.

Lasisydän
Säv. Jaakko Salo - San. Saukki - Scandia-musiikki oy
Foxtrot Lasisydän oli minulle tuiki tuntematon. Se on peräisin samannimisestä vuoden 1959 Matti Kassilan (s. 1924) ohjaamasta elokuvasta, johon Jaakko Salo (1930 - 2002) teki musiikin. Kappale julkaistiin Scandian savikiekolle, mutta sen jälkeen julkaisut ovat olleet harvassa.
Kappaleen elokuvaversio on onnekseen katsottavissa YouTubesta:


Bugler's Holiday
Leroy Anderson - Mills Music Ltd., London - Thore Ehrling Musik AB, Stockholm - Scandia- musiikki oy  
Trumpetin soittajan vapaapäivä oli ohjelmistossa viime toukokuussa Helsingin kaupunginorkesterin vappumatineassa. Amerikkalainen kevyen klassisen ikoni Leroy Anderson (1908 - 1975) sävelsi sen vuonna 1954 ja se onkin säveltäjän yksi soitetuimpia teoksia.


Räkna de lyckliga stunderna blott
Musik: Jules Sylvain - Text: Karl Ewert - Oy Fazerin Musiikkikauppa Helsinki
Olen tässä blogissa jo kertonut Jules Sylvainista (1900 - 1968) kattavasti (lue artikkelini). Vuonna 1944 hän sävelsi musiikin elokuvaan Räkna de lyckliga stunderna blott. Elokuvan nimikkokappaleen levytti laulajadiiva Ulla Billquist (1907 - 1946). Valssi Aurinkokello jätettiin Suomessa levyttämättä.Portugalin tuulispää
Michael Durso, Mel Mitchell & Murl Kahn - Sanat Pauli Ström 
"Päivän iskelmät" Triola levyillä
Petticoats of Portugal [Rapariga do Portugal] oli minulle uusi tuttavuus ja samalla välitön suosikki. Olavi Virta levytti tämän beguinen vuodelta 1956 heti seuraavana vuonna Triola-savikiekolle Ossi Runnen (s. 1927) säestämänä. Kappale vaikuttaa olevan amerikkalainen huolimatta portugalivaikutteesta.
Ohessa levytys Billy Vaughanin (1919 - 1991) orkesterin toimesta vuodelta 1956.


Kengänkoputtaja naskalinnaputtaja
Suom. sanat: Saukki - Säveltänyt: Rudi Revil - Scandia-musiikki oy
The Little Shoemaker [Le petit cordonnnier] on alunperin ranskalainen iskelmä vuodelta 1954. Gaylords-lauluyhtyeen toimesta se vietti 19 viikkoa USAn Billboard-listalla ollen parhaimmillaan #2. Olavi Virta levytti kappaleen Suomessa Anna-Liisa Pyykön kanssa myös 1954.


Music Music Music
Suom: Kullervo - Engl. sanat & musiikki: Stephen Weiss & Bernie Baum -Fazer
Teresa Brewer (1931 - 2007) nousi tuntemattomuudesta maailmanmaineeseen vuonna 1949, kun hänen laulamasta B-puolen iskelmästä Music! Music! Music! tuli yli miljoona levyä myynyt suurhitti. En itse jostain syystä ollut kappaletta kuullut, ja eikä se minusta ole mitenkään omaperäinen. Suomessa Henry Theel levytti sen 1950.


Amor Amor
Musik: Gabriel Ruiz - Suom. sanat:  Kerttu Mustonen - Helsinki Prima Vista
Meksikolainen Gabriel Ruiz (1908 - 1999) sävelsi ennen II maailmansotaa kappaleen Amor (myös muodossa amor amor tai amor, amor, amor). Kapple oli mukana mm. elokuvassa Broadway Rhythm (1944). Laulu kuuluu myös Olavi Virran tunnetumpaan levytystuotantoon. Virta tallensi sen vuonna 1961 Helmi-savikiekolle.

Pas De Quatre
Englands Populäraste Dans - Meyer Lutz

Siteeraus Wanhojen tanssit -artikkelistani:
«Oheisen musiikin on tehnyt saksalaissyntyinen, mutta Englannissa aikuisikänsä viettänyt Wilhelm Meyer Lutz(1829 - 1903). Hänet tunnetaan kevyen musiikin tuotannostaan. kuin myös teatteri- ja bursleskitöistään. Pas de Quatre on nimenomaan peräisin burleskista Faust up to date(1888).»
Kappaleen tekijänoikeudet ovat varmasti vanhentuneet, sillä päiväys on vuodelta 1905. Varsin vintaakkia, sanoisin.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit