lauantaina, heinäkuuta 24, 2010

Suomalaisittain - Luna Rossa

Italialainen säveltäjä Antonio Viscione - paremmin tunnettu nimellä Antonio Vian - syntyi Napolissa 14. kesäkuuta 1918. Viscionella oli alusta asti sisäinen palo musiikkia kohtaan. Jo lapsena hän esitti omia pianosävellyksiään vanhempiensa omistamassa hotellissa; soittaminen tapahtui korvakuulolta. Hänen vanhempansa halusivat Antoniosta lääkärin, mutta musiikki vei miehenalun mukanaan. Hän opiskeli klassista musiikkia kuolussa, kunnes siirtyi taidekriitikon töihin italialaisiin lehtiin Roma ja La Repubblica.
Ensimmäisen sävellyksensä Unessa Viscione teki vain 18 vuotiaana. Kun vanhemmat kuulivat ensi kerran poikansa sävellyksen radiossaan, he tiesivät, että lääkärihaaveet saattoi unohtaa. Sen sijaan heillä olisi lapsenaan kunniakas ja mielikuvituksekas säveltäjä.


Antonio Vian (1918 - 1966) työssään pianon äärellä

Vian teki läpimurtonsa vuonna 1950 kappaleella Luna Rossa (suom. Punainen kuu). Siitä tuli myös säveltäjän tunnetuin teos ja samalla kansainvälinen hitti.
Alku oli kuitenkin vaikea. Kappaleen ensiesitys tapahtui Napolissa järjestettävässä tapahtumassa Festa di Piedigrotta, jonka yksi teema oli napolilainen laulukilpailu. Äskettäin uraa aloittava laulaja Giorgio Consolini (s. 1920), josta myöhemmin tuli maan johtavia artisteja, esitti kappaleen Nello Segurinin orkesterin säestyksellä. Sanoituksesta oli vastannut Vincenzo De Crescenzo (1913 - 1987). Latinomaisessa beguine-tahdissa soitettu kappale sai osakseen kritiikkiä "epänapolilaisesta" tyylistään. Mutta tämä ei estänyt kappaleen menestystä.

Pian kappaletta oli levyttämässä laulaja toisensa perään, ja levytyksiä tuli kymmenittäin eri tanssiorkestereilta. Suurimmasta tulkinnasta vastasi roomalainen laulaja Claudio Villa (1926 - 1987), jonka versio on tässä arvionnin kohteena, sillä Consolinin festivaaliesityksestä ei luonnollisesti ole tallennetta.
Claudio Villalle Luna Rossa oli hänen ensimmäisiä menestyskappaleita. Pian hänestä tuli yksi kuuluisimmista italialaisista iskelmälaulajista. Villa voitti mm. San Remon musiikkikilpailun neljästi ja esiintyi kahteen otteeseen Eurovision laulukilpailussa.

Naisten idoli Claudio Villa 50-luvun alussa

Villan tulkinta avasi kappaleelle ovet ulkomaille. Vuonna 1952 Frank Sinatra levytti sen nimellä Blushing moon Axel Stordahlin (1913 - 1963) säestyksellä. Myös Dean Martin ja Ella Fitzgerald tekivät omat versionsa kappaleesta.


Suomessa kappaleen levytti ensimmäisenä ex- Harmony Sistersin Raija Valtonen (1918 - 1997) vuonna 1956 Triolan savikiekolle. Käännöksestä vastasi Pekka Saarto eli Saukki eli Sauvo Puhtila (s. 1928).
Kalevi Korpi (s. 1927) levytti Luna Rossan seuraavana vuonna ja Hannu Hovi 1958. Juuri Hovin versiota tarkastelemme tässä blogikirjoituksessa.


Hannu Hovilainen (1935 - 1982) on yksi henkilökohtaisia suosikkilaulajiani heti Olavi Virran jälkeen. Jo hänen "olamainen" lauluääni ja tulkinta olisivat tehneet miehestä kenties Virran manttelinperijän, mutta arka luonne ja lopulta masennus ja alkoholismi katkaisivat Hovin artistinuran. Hän kuoli vain 46-vuotiaana.
Hovin 25 kappaleen tuotannosta 22 on julkaistu CD-levylle Hannu Hovi: Kuolemattomat Levytykset EMIn toimesta vuonna 2007. Rumba Luna Rossa puuttuu jostain syystä tältä kokoelmalta. Kappaleen taustalla soivaa orkesteria johtaa Ensio Kosta (1923 - 1986) eli oikeammin Sten Ducander.

Hannu Hovi

Tässä pari:

Claudio Villa ja Vigilio Piubenin orkesteriHannu Hovi


Kumpi versio on onnistuneempi?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit