maanantaina, heinäkuuta 19, 2010

Viikon 29 viisikko

Kesällä ei juuri ole ollut aikaa päivitellä blogia. Viikon viisikkokin kokenut lähes kuukauden tauon. Eipä hätiä mitiä silti.

_________________1. The Gonk
Sävellys: Herbert Chappell - Esitys: Herbert Chappell Band - Vuosi: 1966

Tämä riemastuttavan lystikäs huumoriteos soi George A. Romeron (s. 1940) zombifilmissä Dawn of the Dead (1978) - aivan sen viimeisessä kohtauksessa, jossa elävät kuolleet laahustavat pitkin tavaratalon käytäviä. Kuten elokuvasarjan ensimmäisessä osassa, myös jälkimmäisessä käytettiin pääosin tuotantomusiikkia. Kappale The Gonk on alunperin De Wolfe -musiikkikirjaston LP:ltä vuodelta 1966. Säveltäjä on brittiläinen Bristolissa 1934 syntynyt ja kirkon kuorojohtaja Herbert Chappell. Hän toimi 50-luvun lopulta lähtien freelancer säveltäjänä ja tuotti satoja tunteja musiikkia mainoksiin, tv-sarjoihin (kuten Karhuherra Paddington ja The Pallisers) ja Bond-satiiriin Licensed to Kill (1965). Chappell oli myös tuottamassa "3 Tenorin" esiintymistä vuoden 1990 jalkapallon MM-loppuottelussa.

Ohjaaja George A. Romero DeWolfe -musiikkikirjaston levyn kanssa

2. Kaikessa soi Blues
Sävellys: Toivo Kärki - Sanoitus: Reino Helismaa - Esitys: Lasse Mårtenson - Vuosi: 1963
Toivo Kärjen puolentoista tuhannen kappaleen tuotantoon kuuluu jos jonkinlaista musiikkityyliä. Bluesiin Kärki ei kuitenkaan juuri koskenut - kenties kyseessä on ollut ainoa kerta, kun näin kävi. Se tapahtui vuoden 1963 Euroviisukarsinnoissa, jossa Lasse Mårtenson (s. 1934) teki läpimurtonsa tulkitsemalla Kärjen säveltämän ja Helismaan sanoittaman iskelmän. Se hävisi niukasti Börje Sundgrenin Muistojeni laululle, jonka Laila Halme esitti finaalissa. Mutta jo seuraavana vuonna Mårtenson oli kisoissa mukana, jossa Laiskotellen sijoittui seitsemänneksi.

Toivo Kärki flyygelin ääressä
*Klikkaa suuremmaksi*

3. Jamming
Sävellys & sanoitus: Bob Marley - Esitys: Bob Marley & The Wailers - Vuosi: 1977
Reggae-legenda Bob Marleyn (1945 - 1981) albumi Exodus (1977) on äänestetty lukuisia kertoja yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmaksi albumiksi. Usein siteeratulla Rolling Stone -lehden Top-500 listalla julkaisu oli sijalla #169.
Suurimman suosion levy saavutti äänityspaikassa Britanniassa, jossa albumi vietti 56 peräkkäistä viikkoa listoilla. Jamming - yksinkertaisilla sanoilla ja melodiallaan - oli taattu hitti. Kappale on myös päässyt mukaan filmeihin ja TV-sarjoihin (Simpsonit, Frendit) sekä mainoksiin.

Levyn kansi4. Lemon Tree
Sävellys & sanoitus: Peter Freudenthaler, Volker Hinkel - Esitys: Fool's Garden - Vuosi: 1995

Minulle oli jäänyt jostakin kumman syystä päähän ajatus, että Lemon Tree olisi 60-luvun hitti. Vielä mitä. Saksalainen bändi Fool's Garden levytti sen vain 15 vuotta sitten. Hämmennys selittyy sillä, että yhtye on keskittynyt brittipoppiin, joka tyyliltään haki vaikutteita nimenomaan 1960-luvun brittiläisestä musiikkisoundista. Saanen siis synninpäästön tästä virheluulosta.
Lemon Tree - hyvin mieleenjäävä hitti - oli menestyjä useissa maissa mukaan lukien Saksa, Irlanti, Ruotsi, Norja ja Itävalta, joissa se ylsi aina listaykköseksi asti. Sittemmin bändin menestys on ollut vaatimattomampaa ja voidaankin sen yhteydessä puhua "yhden hitin ihmeestä".

 Fool's Garden


5. Romanesca
Sävellys: Jacob Gade - Esitys: The New Tango Orchestra 
Jos minun pitäisi tässä ja nyt nimetä kaikkien aikojen uljain tango, vastaisin Jacob Gaden (1879 - 1963) Romanesca vuodelta 1933. Gade, joka syntyi Tanskassa ja elätti itsensä lapsena trumpettia ja viulua soittaen, kuuluu maan johtaviin säveltäjiin yhdessä Hans Christian Lumbyen (1810 - 1874) kanssa. Hän sävelsi musiikkia yli 100 elokuvaan, teki mittavan uran yhdysvalloissa mm. New Yorkin filharmonikoissa ja mikä tärkeintä, sävelsi kaikkien aikojen tangona pidetyn teoksen Jalousie (suom. Mustasukkaisuutta).
Romanescan monipolvinen ja laaja-alainen melodiarakenne on ollut vuosittainen haaste esimerkiksi Suomen tangokuninkaallisille. Niin Jari Sillanpää (s. 1965) kuin Amadeus Lundberg (s. 1989) ovat esittäneet sen finaaleissa.
Ohessa esittävä The New Tango Orchestra on melko varmasti kokoelmalevyllä oleva peitenimi. Levyllä on mm. Evert Taubea, mutta sekin on nimen The New Tango Orchestra -alle laitettu. Luultavimmin kyseessä on joku 30- tai 40-luvun ruotsalainen tai saksalainen orkesteri.
 Jacob Gade sävellystyössä noin 1955


Mikä näistä miellytti sinua eniten?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit