maanantaina, elokuuta 02, 2010

Viikon 31 viisikko

Mitäköhän nyt keksisi... yllättävän vaikea valita mielekkäitä kappaleita. Mutta: yrittänyttä ei laiteta!
 ________________________________


1. Red Sails in the Sunset
Sävellys: Will Grosz - Sanoitus: Jimmy Kennedy - Esitys: Patti Page & Jack Raelin orkesteri - Vuosi: 1955
Itävallassa syntyneen Wilhelm Groszin aka Hugh Williamsin (1894 - 1939) tuotantoon kuuluu Suomessakin levytetyt hitit kuten Sataman valot, Capri ja Purppurapurjeet. Kaikkiin niihin on sanoituksen tehnyt brittiläinen Jimmy Kennedy (1902 - 1984), mies joka sanoitti Teddykarhujen huviretken.
Jazz-slowfoxin Red Sails in the Sunset esitti ensimmäisenä orkesterinjohtaja Guy Lombardo (1902 - 1977) lokakuussa 1935. Sen jälkeen levytyksen ovat tehneet käytännössä kaikki USAn huippuaristit Nat King Colesta Paul Ankaan. Valitsin Patti Pagen (s. 1927) version sen tyylikkään orkesteritaustan johdosta.
Page ei ole jostain syystä kuuluisa Suomessa, mutta Amerikan puolella hänen levyjään on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta. 40-luvun lopulta alkanut ura jatkuu edelleen, ja yli 80-vuotias Page kiertää edelleen konsertoimassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.


Patti Page studiokuvassa


2. Super Bomberman - Level 1
Sävellys: Atsushi Chikuma - Vuosi: 1993

Bomberman-pelin teema on yhtä tunnettu kuin Bubble Bobblen tai Super Mario Brosin musiikit.
En löytänyt täysin varmaa todistetta, kuka on säveltänyt kuuluisan tunnarin. Ensimmäinen MSX/ZX Spectrum versio vuodelta 1983 oli musiikin suhteen mykkä. Nintendo Entertainment Systemsille käännettynä 1985 grafiikat sekä äänet olivat päivitetty. Musiikista vastasi Atsushi Chikuma aka. June Chiki Chikuma. Naissäveltäjä on tehnyt musiikin lähes kaikkiin sitä seuraaviin Bomberman-sarjan peleihin, mukaan lukien SNESin Super Bomberman. Tässä tosin Tomoyuki Yamata tarjosi sovitusapua.


June Chikuma arabimusiikin yhtyeen huilistina


3. Niin vähän on aikaa
Sävellys: Otto Donner - Sanoitus: Matti Rossi - Esitys: Pepe & Paradise - Vuosi: 1955
Henrik Otto Donner (s. 1939) kuuluu mielestäni samaan suomalaiseen ryhmään yhdessä Jorma Panulan, Valto Laitisen, Erik Lindströmin ja Rauno Lehtisen kanssa (mukaan voisi laskea Kaj Chydeniuksen ja Börje Sundgrenin). Heitä kaikkia yhdistää tavanomaisesta Kärki-Helismaa -tyylisestä iskelmästä luopuminen ja tyylikkään jazzahtavan mannereurooppalaisen soitannan omaksuminen. Heidän säveltämä musiikki on omiaan tuottamaan viboja.
Petri "Pepe" Willberg (s. 1946) ja hänen Paradise-yhtye tuotti vuonna 1972 levyn Niin vähän on aikaa, jonka musiikki on kokonaan Donnerin käsialaa. Tyyli oli sen verran "vaikeaa" useille, että seuraavat albumit olivat puhtaampaa iskelmää

 Kansi - Love Records LRLP 69


4. The Golden Age Suite, Op. 22a: III. Polka
Sävellys: Dmitri Šostakovitš - Esitys: New Zealand Symphony Orchestra johtajanaan Christopher Lyndon-Gee - Vuosi: 2006
Dmitri Shostakovich (1906 - 1975) oli tiettyyn aikaan lempisäveltäjäni. Syy oli siinä, että olin pitänyt klassista musiikkia vain tietynlaisena - minkä kuvan saa Beethovenia, Bachia tai Straussia kuunnellessa. Mutta kun kuulin Šostakovitšia ensi kerran, oli se aivan jotain muuta: atonaalista, pelleilevää, jännittävää, komeaa.
Hullunkurista suuntausta edustaa Baletin Kulta-aika Opus 22 kolmannen näytöksen polkka. Vuoden 1930 baletti on säveltäjän kolmesta kaikkein suosituin, ja erityisesti tämä pilaileva kautta burleski osa on jäänyt yleisön mieleen. Hän sovitti kappaleen mm. jousikvartetille ja pianolle.

Säveltäjä ehkä 60-luvulla

5. The Whistler and His Dog
Sävellys: Arthur Pryor - Esitys: NArthur Pryor's Band, vislaajat Margret McKee & Billy Murray - Vuosi: 1925
Arthur Pryor (1870 - 1942) oli marssikuningas John Philip Sousan (1854 - 1932) vetopasunistivuoteen 1903 asti, kunnes hän perusti oman orkesterinsa. Esiintymisten lomassa hän toimi johtavan gramofonifirman Victor Talking Machine Companyn sovittajana ja kapellimestarina. Pryor vetäytyi eläkkeelle 1933.
Miehen oman sävellysuransa kuuluisammaksi teokseksi jäi vuoden 1905 The Whistler and His Dog - tyypillinen tuon ajan viihdemarssi. Vuonna 1925 se levytettiin uudelleen, mutta tällä kertaa vihellysten kera: merkkiteos oli valmis. Vanha kansa saattaa muistaa Kipparikvartetin käännösveisun Viheltäjä ja hänen koira Scandian EP-levyltä.
Koska kappale on yli 100 vuotta vanha, sen nuotit ovat ladattavissa ilmaiseksi netistä.

Mikä näistä miellytti sinua eniten?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit