maanantaina, elokuuta 16, 2010

Viikon 33 viisikko

Tämän viikon musakeitto on höystetty jälleen kaikennäköisin maustein.

__________________________

1. Chattanooga Choo Choo
Sävellys: Harry Warren - Sanoitus: Mack Gordon - Esitys: Tex Beneke, Paula Kelly, The Modernaires & Glenn Miller orkestereineen - Vuosi: 1941
Tulin katsoneeksi aivan äskettäin elokuvan The Glenn Miller Story (1954), jonka aikaisemmin olin onnistunut missaamaan. Sotilaskapellimestarista itsestään saatan kertoa myöhemmin "Tahtipuikon takana" -artikkelissa.
Eräässä elokuvan kohtauksessa James Stewartin (1908 - 1997) esittämän Millerin bändi säesti Frances Langfordia (1913 - 2005) ja Modernaires-lauluyhtyettä kappaleen Chattanooga Choo Choo tahdissa. Kyseessä on levyttämätön elokuvaversio.
Varsinainen levytetty sotavuosien - yli miljoonan myynyt - hitti on peräisin vuodelta 1941. Siinä laulajina ovat Modernairesien lisäksi Tex Beneke (1914 - 2000) ja Paula Kelly (1919 - 1992). Äänitys oli 9 viikkoa ykkösenä Billboardin listoilla ja on sanomattakin selvää, että siitä on tehty monia covereita (ei kuitenkaan mahdotonta määrää).

Kuvakaappaus elokuvan mustavalkoversiosta


2. Copacabana
Sävellys: Barry Manilow - Sanoitus: Bruce Sussman & Jack Feldman - Esitys: Barry Manilow - Vuosi: 1978
Juilliardissa opintonsa suorittanut Barry Manilow (s. 1943) tunnetaan musiikin monilahjakkuutena, paitsi laulajana myös säveltäjänä, sovittajana, tuottajana ja kapellimestarina. Hänen suurin hitti on todennäköisesti Mandy vuodelta 1974.
Ainoan Grammy-palkintonsa Manilow sai latinodisko-singlestä Copacabana (At the Copa). Kappale ylsi 1978 korkeimmillaan sijalle #8 Billboardin listalla. Olen valinnut Spotifysta nimenomaan B-puolen pitkän 5:46 version.
Kappale on esiintynyt mediassa ja musiikkimaailmassa lukuisissa yhteyksissä. Ensimmäisen kerran se soi elokuvassa Foul Play (1978). Cover-versioita löytyy kymmenittäin.

Singlen kansi


3. We're In The Money
Sävellys: Harry Warren - Sanoitus: Al Dubin - Esitys: Ginger Rogers ja The Vitaphone Orchestra johtajanaan Leo Forbstein - Vuosi: 1933
Harry Warren (1893 - 1981) on sattumalta säveltänyt myös toisen Viikon 33 viisikon kappaleista. Eikä mikään ihme; Sävellyksiä hänellä on päälle 800 ja top ykkösiä peräti 21 kappaletta! Eikä miehellä silti ole suomalaista Wikipedia-artikkelia...
We're In The Money soi Warner Brosin tuottaman musikaalielokuvan Gold Diggers of 1933 alkukohtauksessa. En ole itse filmiä nähnyt. Kappaleen esittää studion kuoron kanssa Fred Astrairen vakiopari, näyttelijä Ginger Rogers (1911 - 1995).
Melodia on ollut sen julkaisusta lähtien hyvin suuressa käytössä. Etenkin Looney Tunes -piirretyt käyttivät teemaa usein. Nykyäänkin on tavallista, että piirroshahmon silmiin ilmestyy dollarinkuvat ja kuvitelmissaan hän piehtaroi rahoissa We're In The Moneyn soidessa.


Kuvakaappaus lauluesityksestä

4. Tuhannen markan seteli
Sävellys & sovitus: Gösta Sundqvist - Esitys: Leevi and the Leavings - Vuosi: 1970

Raha-aiheella jatketaan.
Jo legendaarisen Leevi and the Leavings -yhtyeen debyyttialbumi Suuteleminen kielletty (1980) sisälsi ajan hengen mukaan diskoinstrumentaalin. Se on samalla osoitus Gösta Sundqvistin (1957 - 2003) genrerajojen ylittävästä sävellystaidosta. Kappaleeseen on saatu on omalaatuista rytmitystä taputusten ja äännähdysten avulla.
Vanhempi polvi muistaa biisin hyvin YLEn Urheiluruudun tunnusmusiikkina, jona se pysyi vuosikymmenen ajan.
Mielenkiintoista kyllä, itse tuhannen markan seteli tuli vasta vuoden 1986 seteliuudistuksen yhteydessä.

 Albumin kansi

5. Tuntien tanssi
Sävellys: Amilcare Ponchielli - Esitys: St. Martin-in-the-Fields -kamariorkesteri johtajanaan Neville Marriner - Vuosi: 1986
Amilcare Ponchielli (1834 - 1886( kuuluu ns. klassisen musiikin one-hit wondereihin. Italialainen säveltäjä toki kirjoitti lähes 200 teosta, mutta parhaiten hänet muistetaan yhdestä ainokaisesta oopperasta, La Gioconda. Sen kolmannen näytöksen balettikohtaus tunnetaan nimellä Dance of the Hours eli "Tuntien tanssi". Suuren suosion osuus sai Walt Disneyn konserttielokuvan Fantasian (1940) tulkinnasta, jossa strutsit, virtahevot, elefantit ja alligaattorit tanssivat musiikin tahtiin. Sittemmin kappale on saanut mediassa sijaa myös muissa yhteydessä.

Kuvakaappaus Fantasia-elokuvasta

Mikä näistä miellytti sinua eniten?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit