torstaina, lokakuuta 28, 2010

Linkkivinkki: YouTuben kanavahelmiä + muuta mukavaa

Spotify on suuremmaksi osaksi korvannut lähteet, joista moni musiikin kuuntelija noutaa "päivittäisen musiikkiannoksensa". Olen käyttänyt ohjelmaa jo pian kaksi vuotta ja päivääkään en ole elänyt, ettenkö löytäisi ennestään kuuntelemattomia kappaleita. Musiikin määrä digitaalisessa kirjastossa on niin valtava, että siinä riittää kuunneltavaksi niin kauan kuin kuuloa riittää.

Kaikkea ei silti maanmainiosta Spotifystä löydy. Tällöin apuun tulevat sadat musiikkiblogit, musiikkisivut ja viimeisimpänä YouTube-kanavat.

_____________________________________

Jo aiemmin olen linkittänyt Sirri-nimimerkin omistamalle YouTube-kanavalle. Se on omasta mielestäni YouTuben suomenkielisen vanhan musiikin ykköskanava. Lähes 300 videota kokoaa kotimaisen populaarimusiikin helmiä aina 1930-luvulta 70-luvulle asti.
Useat perin harvinaiset alkuperäisvideot ovat peräisin Suomi-Filmeistä tai YLEn nauhoituksista. Mikäli TV2:lta tai Teemalta tulee iskelmäaiheinen ohjelma, on Sirri todennäköisesti pian laittamassa videoita kanavalleen.

Kanava kuuluu luonnollisesti Tahtipuikon tilaajiin ja toisin päin.
Kuvakaappauksia siitä, mitä Sirrin kanavalla voi tavata

__________________________________________

Diskomusiikkia parhaimmillaan. Siis silloin, kun diskobiitti ja jousiorkesteri pääsevät vapaasti tuottamaan tanssimusiikkia ilman häiritsevää solistia.
ClassyDiscon kanavalla (jota luojan kiitos ei ole poistettu) on reilusti päälle sata diskokauden hittiä mutta useimmiten tuntemattomia instrumentaaleja. Esimerkkinä Liquid Goldin instrumentaali My Baby's Baby vuodelta 1979. Komppi on funk, tempo phillymäinen, kitarat groovet ja jouset kuin suoraan Mantovinilta. Mikä parasta, 12-tuumaiset instrumentaalit ovat usein 5-8 minuuttia pitkiä.
Eikun helmiä kalastamaan.

_________________________________________
Pieni ilouutinen Radion viihdeorkesterista pitäville.
YLEn Elävään arkistoon on lisätty viisi kappaletta Radion viihdeorkesterin mittavasta äänitystuotannosta. Valittuihin kappaleisiin kuuluu Straussin, Lèharin ja Kàlmanin operettikatkelmat, Richard Rodgersin (1902 - 1979) musiikkia musikaalista South Pacific sekä Frederick Loewen (1901 - 1988) musiikkia musikaalista My Fair Lady. Äänitykset ovat 1960-luvun vaihteesta ja kaikissa johtajana toimii luonnollisesti George de Godzinsky.

 Radion viihdeorkesteri (kuvaa rajattu, soittajia jää kuvan ulkopuolelle)
*Klikkaa suuremmaksi*

Olen melko varma, että vuoden takainen palautteeni koskien Radion viihdeorkesterin äänityksiä on edesauttanut materiaalin saamisesta Internetiin. Tällöin minulle vastattiin:
«Elävän arkiston suhteen mitään periaatteellista estettä Radion viihdeorkesterin kappaleiden julkaisulle sitä kautta ei ole, mutta se ei tapahdu automaattisesti vaan edellyttää valmistelevaa työtä.»

Hiljaa hyvä tulee. Kahta tai kolmatta tuhatta kappaletta odottaa vielä päivänvaloa - toivottavasti ei ikuisesti. Kaikki kantanauhat (nykyisin digitoidut aineistot) löytyvät YLEn arkistoista, mutta vain ani harvoin radiossakaan näitä äänityksiä kuulee. Tämän blogin yksi (epärealistinen) päämäärä onkin levittää tietoisuutta ja sitä kautta kysyntää laajamuotoisemmille Radion viihdeorkesterin äänitysjulkaisuille.


_____________________________________

Australian kansalliskirjaston (National Library of Australia) digitoitu nuottikokoelma tarjoaa yli 11000 ilmaista nuottivihkoa tulostettavaksi. Tarjontaa siis on enemmän kuin yhdeksi eliniäksi. Ongelmallista on ainoastaan se, että 95% kappaleista on tuiki tuntemattomiksi jääneitä. Ne ovat toki saattaneet olla harvinaisia jo julkaistessaan.
Mutta mikäli on tullut kuunneltua kappaleita 1900-luvun alusta ja joku on jäänyt erityisesti mieleen, saattaa se olla ihan laillisesti saatavilla netistä. Voi myös koettaa onneaan ja valita kappaleen umpimähkään, kenties se onkin mukava ja sitä soittaa mielellään monia kertoja.
Katsaus mitä voi löytyä hakusanalla "pi:nla.mus* two-step"
_______________________

Radio Dismuke on netissä toimiva kanava, joka soittaa vuosien 1925 - 1935 populaari- ja jazz-musiikkia. En itse ehdi kuunnella nettiradioita (tärkeämpänä syynä kuuntelut ei rekisteröidy Last.fm:ään), mutta oheisivu Hit of the Week tarjoaa maistiaisia noiden vuosien iskelmähiteistä.
Hit of the Week oli alunperin Durium Products -yhtiön viikoittain lehtikioskeissa jaettava pahviäänilevy, joita saattoi hankkia 15 sentin hintaan suurina lamavuosina. Fonografiäänitteet olivat tuohon aikaan niin kalliita, että yksipuoliset halvat ja heikkolaatuiset levyt olivat tervetullutta ostotavaraa.

Sivulla on vuodesta 2000 alkaen lisätty joka kuukausi parista pariinkymmeneen harvinaista äänitettä 20- ja 30-luvuilta. Kappaleet ovat ladattavissa mp3 tai ram -formaatissa. Päivitykset ovat ikävä kyllä hiljentyneet heinäkuun jälkeen.

_________________________

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit