maanantaina, lokakuuta 18, 2010

Viikon 42 viisikko

 Monelta vuosikymmeneltä soi jälleen kerran.

Posetiivi
_______________

1. Lovin' You
Sävellys & sanoitus: Minnie Riperton & Richard Rudolph - Esitys: Minnie Riperton - Vuosi: 1975
Linnunlaulu tuo välittömästi rentoutuneen, tuutulaulumaisen sävyn kappaleeseen. Instrumenttisovitus on minimalisoitu. Osuva kertosäe ja Ripertonin kiekuna takaavat hitin, jota on ilo kuunnella kesken ihmisen hektisen elämän.
 • Rintasyöpään vain 31-vuotiaana kuollut R&B laulaja Minnie Julia Riperton (1947 - 1979) ehti levyttää 6 albumia urallaan.
 • Säveltäjä-laulajan poistuttua elämään on jäänyt vuoden 1975 bravuurikappale Lovin' You, jossa Ripertonin viiden oktaavin äänialasta on käytössä kaikkein korkein, nimittäin huilurekisteri.
 • Stevie Wonderin (s. 1950) tuottamana Lovin' You ylsi huhtikuussa 1975 USAn Billboard Hot 100 listan kärkeen ja menestyi hyvin myös mm. Isossa-Britanniassa ollen #2.
 Minnie Riperton

  2. Wuthering Heights
  Sävellys & sanoitus: Kate Bush - Sovitus: Andrew Powell - Esitys: Kate Bush - Vuosi: 1977
  Kappale ei ole todellakaan helpoimpia lauluja, vaan sen täydellinen esittäminen vaatii sekä nuottikorvaa että hyvää laulutaitoa. Jo säe on melodisesti hyvin monimutkainen, mutta sitäkin mielenkiintoisempi kuunneltava. Kertosäkeen korkeat kiekunat ja "hoo-hoo-hoot" tekevät Wuthering Heightsistä klassikon.
  • Toinen omalaatuinen äänenkäyttäjä on englantilainen Kate Bush (s. 1958), jonka yli 30-vuotinen ura on poikinut 9 studioalbumia niistä saadut kolme kärkisijaa Britannian listoilla.
  • Musikaalisessa perheessä kasvanut Bush aloitti 11-vuotiaana pianonsoiton ja myöhemmin urun ja viulunsoiton. Pian hän sävelsi jo itse kappaleita ja sanoitti ne.
  • Bushin debyyttisingle Wuthering Heights oli välitön menestys ja Britannian ensimmäinen naisen säveltämä ja sanoittama listaykkönen. Kappale oli kärjessä myös Australiassa, Italiassa, Belgiassa, Irlannissa mainittakoon.
  • Idea kappaleelle tuli Emily Brontën (1818 - 1848) samannimisestä romaanista (suom. Humiseva harju), jonka elokuvaversion Bush oli myös nähnyt 18-vuotiaana.
  • Loppuraidan kitarasoolon esittää skotti Ian Bairnson (s. 1953).
   Catherine Bush

   3. The Worry Song
   Sävellys: Sammy Fain -  Sanoitus: Arthur Freed - Sovitus: Ted Duncan - Esitys: Gene Kelly & Sara Berner sekä Geroge Stollin orkesteri - Vuosi: 1951
   Lystikäs kellopeli säestää leikkisää tanssikappaletta. Kappaletta ei pidä mieltää lapsille suunnattuna, vaan jälleen yhtenä osoituksena Gene Kellyn tanssitaidoista (olemattoman objektin kanssa). Musiikki on hauskaa ja orkesterin voima vaihtelee askeleiden tahdissa.
   • 40-50 -lukujen MGM-musikaalit ovat rima, jota nykymusikaalit eivät ikävä kyllä ole saavuttaneet ja näillä näkymin ei koskaan tule saavuttamaan. 
   • Viihdyttävän esimerkin komediamusikaalista tarjoaa vuoden 1945 Oscar-voittaja Anchors Aweigh (suom. Laulaen maihin)
   • Eräässä puoliksi animoidussa kohtauksessa tanssitähti Gene Kellyn (1912 - 1996) opettaa murheellista satumaan kuningasta tanssimaan. Cameon kuninkaan roolissa tekee Jerry-hiiri William Hannan (1910 - 2001) ja Joseph Barberan (1911- 2006) luomasta MGM-animaatiosta Tom & Jerry.
   • Kappaleen The Worry Song sävellyksestä  vastasi kokenut kaksikko: "Love Is a Many-Splendore Thing" Sammy Fain (1902 - 1989) ja "Singin' in the Rain" Arthur Freed (1894 - 1973)
   • Family Guy -animaatiosarjan jaksossa Road to Rubert Gene Kellyn rinnalla tanssiikin Stewie Griffin.
   Jerry ja Kelly

   4. Lithium
   Sävellys & sanoitus: Kurt Cobain -  Esitys: Nirvana - Vuosi: 1991
   Krist Novoselicin bassoriffit ovat kappaleen selkäranka. Alun hiljaisuus luo kontrastia kertosäkeen raivoavaan volyymiin. Melodia ei ole täysin atonaalinen, vaan hiukkasen "vinksahtanut" joka totisesti sopii Nirvanan tyyliin. Kertosäkeen lyriikat kuuluu yksinkertaisesti sanalla "yeah".
   • Grungebändi Nirvana ei tarvitse sen kummempia esittelyjä. 
   • Kurt Cobain (1967 - 1994) on pyhä ikoni yhtyeen faneille, ja musikaalisessa perheessä kasvaneena hän itse vastasi laulamiensa kappaleiden tuotosta.
   • Lithium on samalta 10 x platinaa myyneeltä albumilta Nevermind (1991) kuin bändin ykköshitti Smells Like Teen Spirit.
   • Mielenkiintoista kyllä, kappale oli Suomessa suurempi menestys kuin missään muualla.
    Singlen kansi


    5. Pata Pata
    Sävellys & sanoitus: Miriam Makeba & Jerry Ragovoy - Sovitus: Jimmy Wisner - Esitys: Miriam Makeba - Vuosi: 1967
    Kappale kuuluu oman määritelmän mukaan piristyskategoriaan; Sitä ei nimittäin voi kuunnella naama mutrussa. Pata Pata on myös oiva valinta, jos inhottavan korvamadon haluaa korvata jollakin toisella kappaleella. Rytmilauluun on jätetty selvät afrikkalaiset vaikutteet lähtien rummuista ja Makeban kurkkuäänistä.
    • Hiljattain kuollut Miriam Makeba (1932 - 2008) oli tunnetuimpia afrikkalaislaulajia ja ihmisoikeuden puolestapuhujia.
    • Johannesburgissa syntynyt Makeba oli perustamassa omaa jazz-yhtyettä jo 1950-luvulla ja tavattuaan calypsokuningas Harry Belafonten (s. 1927) Lontoossa hän pääsi Yhdysvaltoihin luomaan uraa.
    • Hyvin suomalaiseen suuhun sopiva Pata Pata on todennäköisesti laulajan tunnetuin teos. Makeba sävelsi kappaleen jo 1957 asuessaan Etelä-Afrikassaan, mutta levytti sen 10 vuotta myöhemmin.
    • Kappale jäi niukasti Billboardin listalla kymmenen kärjen ulkopuolelle (#12).

     Pata Pata 45 RPM-kiekko

    Mikä näistä miellytti sinua eniten?    2 kommenttia:

    Anonyymi kirjoitti...

    Humiseva harju ei ole novelli vaan romaani :)

    Jukka kirjoitti...

    Pannahisen englannin kieli, jossa 'novel' tarkoittaa romaania ja 'short story' novellia. Mikä logiikka?!! :P

    Suosituimmat artikkelit