sunnuntaina, marraskuuta 28, 2010

Adventin tähden: Lahjakas jouluaatto (1960)

Viime vuonna esittelin kymmeniä hyvin tunnettuja joululauluja. Jaoin tuolloin ne teemojen mukaan rauhallisiin, lystikkäisiin ja ulkomaisiin joululauluihin. Lisäksi tein teema-kirjoituksen rekiretki-aiheisista joululauluista ja kirjoitin kattavan esittelyn Lumiukon säveltäjästä Howard Blakesta.

Tänä vuonna neliosainen (miksiköhän?) artikkelisarja Adventin tähden tarjoaa joka adventtisunnuntai yhden joululaulun.Vain yhden, mutta sitäkin harvinaisemman. Lähtökohtana on tarjota kenties aivan uusia joululauluja lukijoille, muistaen kuitenkin, että uusi tarkoittaa tässä blogissa "vuosikymmeniä vanhaa". Kappaleet tullaan lisäämään myös blogin YouTube-sivulle.

________________________


Kauko Käyhkö
*Klikkaa suuremmaksi*

Lahjakas jouluaatto

1. Ensin käytiin saunassa ja sitten syötiin vasta.
Kirnu halkes kahtia; sai mirri vanukasta.
Possu pisti polkaksi vaik' oli pantu lahtiin
,ulos pinkas pirtistä ja lapset ajojahtiin.


Siitä lausumaan loihe vanha taatto:
«Kyllä, kyllä vaan oli lahjakas jouluaatto»
2. Parta joulupukin paloi sekä naama isän.
Sanoi äiti: «joulu maksoi koko lapsilisän»
Lahjat siinä jaossa ne meni sikin sokin.
Äiti lahjahenkselit sai, isä sai vain shokin.


Siitä lausumaan loihe vanha taatto:
«No kyllä, kyllä vaan oli lahjakas jouluaatto»


3. Raketit kun räjähteli kaikki yhtä aikaa,
Isä siitä aatteli «voi aattoillan taikaa.
Lahjakasta aattoa näin onko olemassa.
Varmaan näen unta vaan ja olen nukkumassa.»


Siitä lausumaan loihe vanha taatto:
«No kyllä, kyllä vaan oli lahjakas jouluaatto»
4. Hyppäs kissa sukkelaan se joulukuusen alta.
Kuusi kaatui lattiaan ja poikki meni jalka.
Oli pirtti hiljennyt. «Ja saimme joulurauhan»,
sanoi äiti hiljaa nyt ja avuks otti kauhan.


Siitä lausumaan loihe vanha taatto:
«No kyllä, kyllä vaan oli lahjakas jouluaatto»
Kipparikvartetin keulahahmo ja entinen Dallapélainen Kauko Käyhkö (1916 - 1983) oli paitsi laulaja, kitaristi, näyttelijä ja ohjaaja myös tuottelias säveltäjä ja sanoittaja. Käyhkön sävellystuotanto kattaa yli 100 laulua, joista suurin osa on hänen itsensä riimittelemiä. Irja, Kisällit kesällä, Suviserenadi ja Kalastaja eemelin valssi lienevät yleisesti tunnettuja hittejä, mutta läheskään kaikki "Justeerin" teoksista ei ole jäänyt elämään.
Yksi unohdetuista on Lahjakas jouluaatto, jonka Käyhkö levytti Philipsin savikiekolle 25. lokakuuta 1960. Levyn B-puolelta löytyi niin ikään talvinen Matin ihmekelkka, Käyhkön käsialaa sekin.
Kappaleet julkaistiin uudelleen Rytmin toimesta vuonna 1967 LP-levyllä Joulun sävel ja uudelleen 1969.
Vuonna 1970 Triola julkaisi levyn Joulu on, joka sisälsi Käyhkön kappaleiden lisäksi mm. Metro-tyttöjen Joulun kellot, Sulo Saaritsin Jouluvalot sekä Vieno Kekkosen ja Juha Eirton Joululahjat. Levyn sisältö on kaikin puolin harvinainen.


Tähän asti viimeisin julkaisu on peräisin vuodelta 1986. Tmi Pekka Mäkisen tuottama Riihitontun joulu: Lapsuuden joululaulut alkuperäisesityksinä sisältää Käyhkö kappaleen Lahjakas jouluaatto, mutta Matin ihmekelkka jää siitä uupumaan. Näin ollen vuoden 1972 Sävel-yhtiön kasetti Jouluna on sen viimeisen julkaisumuoto.

Kappaleesta on yksi henkilökohtaisista suosikeista joululaulujen saralla. Sanoitus on sanalla sanoen päätöntä. Absurdit riimit kuten «Possu pisti polkaksi vaik' oli pantu lahtiin,ulos pinkas pirtistä ja lapset ajojahtiin.» kertoo osaltaan Käyhkön lentävästä huumorintajusta. Tästä on hartaus kaukana. Pistää miettimään, onko julkaisijat sittemmin mieltänyt kappaleen liiankin räväkäksi ja joulun henkeen sopimattomaksi.
Minusta Lahjakas jouluaatto on tyyliltään sopivan poikkeava ja melodisesti erittäin onnistunut joululaulu. Rikkaasta sovituksesta vastaan Käyhkön kanssa Kipparikvartetissa vuosikymmeniä vaikuttanut George de Godzinsky (1914 - 1994). Alun pastissi veisuun No onkos tullut kesä sopii kappaleen vinksahtaneeseen yleiskuvaan. Sovitus jäljittelee sanoitusta mm. räiskyvin rakettitehostein ja onpahan mukaan saatu kissan naukaisu. Jää epäselväksi, kuka naukuja on. Ettei joku 60-luvun naisartisteistamme?

1 kommentti:

Veli-Pekka kirjoitti...

Olen laulanut Lahjakasta jouluaattoa konserteissa jo vuosia, mutta vasta nyt löysin tämän selostuksen ko.laulusta. Kiitos!

Suosituimmat artikkelit