sunnuntaina, joulukuuta 12, 2010

Adventin tähden: Hei, tonttu-ukot - Joulusikermä (1959)

Sten Ducander

Hei, tonttu-ukot: Joulusikermä

Kappalelistaus: 

1. Hei, tonttu-ukot 
2. Rekipolska
3. Joulu tullut on 
4. Porsaita äidin oomme kaikki 
5. Reippahasti käypi askeleet 
6. Joulu on tullut taas
7. Juokse porosein
8. Arvaas kuinka joulu-ukko
9. Kettu juoksi yli järven

Joululevyjen myynti käy näinä päivinä kuumana. Mamban, Vesa-Matti Loirin, Samuli Edelmanin ja kumppanien tulkinnat kulkevat ostoskopassa kotiin ja kauppa kiittää. Samat kappaleet soivat radiossa tiuhaakin tiuhemmin.
Jokin silti uupuu näistä post-80-luvun julkaisuista. Tekniseltä laadultaan ne ovat moitteettomia. Eikä laulajassakaan yleensä ole mitään vikaa. Vika löytyy sovituksissa. Sen huomaa steriilistä ja kirkkaasta miksauksesta. Jokaisen instrumentin ääni tulee omasta mikrofonista, mahdollistaen täysin kirkkaan ulostulon. Mikäli taustalla soi virtuaalijouset, niiden tietokoneääni on täysin virheetön.
Häiritsevää.

Entisaikoina osattiin arvostaa hyvää orkesterisovitusta. Se koettiin yleensä riittäväksi ja mitään solistia ei tarvittu "pilaamaan" äänitettä. Klassiset joululaulut kuten Hei, tonttu-ukot ja Juokse porosein ovat usein päässeet eri sovittajien joulusikermiin. Rauno Lehtinen (1932 - 2006), George de Godzinsky (1914 - 1994) ja Ensio Kosta (1923 - 1986) vastasivat ensisijassa Suomalaisesta viihdemusiikista ja varsinkin viimeksi mainittu Kosta.

Olen selostanut laajemmin Ensio Kostan eli Sten Ducanderin urasta Musiikkia Keski-Maasta -levy-arvostelussani. Hän oli yli kaksi vuosikymmentä Yleisradion 1963 perustetun Sävelradion toimittajana ja vastasi siis pitkälti yhtiön viihdemusiikkitarjonnasta. Noilta vuosilta löytyy monia valokuvia, jossa Kosta esiintyy muiden YLEläisten joukossa.

Palataan ajassa taaksepäin. Vuonna 1959 Musiikki-Fazer tilasi vapaana säveltäjänä toimineelta Kostalta joululaulusikermää. Kyse oli  45-kierroksen EP-levystä, kestoltaan reilut 13 minuuttia. Levymerkkinä toimi Decca.
Viimeisin sikermän täydellinen julkaisu on vuodelta 1968 Rytmin LP-levyllä Hauskaa joulua. Yllä kuultava versio - kuten Lahjakas jouluaatto - on peräisin vuoden 1986 c-kasetilta Riihitontun joulu. Jostakin syystä
julkaisulta on Jätetty pois alkuperäisen levyn A-puolen viimeinen kappale Kulkuset ja B-puolelta kaksi viimeistä kappaletta Juhla on verraton ja Hei tonttu-ukot. Yllättää, kun miettii minkä vaivan tuon ajan tekniikoin levyn sisällön siirtäminen kasetille on vaatinut, ja silti on mokattu jättämällä oleellista materiaalia pois. Toki syy tähän on voinut olla tilanahtaus nauhalla.
Harvinaisuus äänite kuitenkin on, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Mitä sanottavaa musiikista? Kostan Studio-orkesteri on melko vaatimaton Yleisradion myöhempää monikymmenhenkiseen viihdeorkesteriin verrattuna. Lisäksi valitut kappaleet ovat kevyitä ja kansan- ja tai lastenlauluja, joten suuriin musikaalisiin sfääreihin ei päästä. «Mukavaa jouluista ajanvietemusiikkia» - näin luonnehtisi 60-luvun radiokuuntelija.


Lähteet:
Fono.fi
VIOLA
Pekka Jalkanen: Pohjolan yössä (Kirjastopalvelu 1992)

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit