maanantaina, helmikuuta 03, 2014

Eurovision laulukilpailu 1959 - Cannes, Ranska

Suomen edustaja Kööpenhaminan Euroviisuihin on valittu. Tämän kunniaksi teemme aikamatkan 55 vuoden päähän, aikaan, jolloin vielä leideillä oli iltapuvut, gentlemanneilla puvut tai frakit ja livemusiikista vastasi suuret viihdeorkesterit arvoyleisön kuunnellessa Euroopan korkeatasoisinta laulukilpailua.
Päivämäärä: Maaliskuu 11. 1959
Paikkas: Palais des Festivals et des Congrès, Cannes, Ranska
Järjestjä: Radiodiffusion-Télévision Française
Juontaja: Jacqueline Joubert
Orkesteri: Franck Pourcelin orkesteri
Kesto: 1 h 13 min 

Taustaa


Vuoden 1958 Eurovision laulukilpailun oli voittanut Ranska André Claveaun kappaleella Dors, mon amour (Leif Wagerin levyttämänä Nukkuos Rakas). Cannesin Festivaalipalatsiin ahtautui pariskuntia limusiinilasteittain. Television yleistyttyä Euroopassa kilpailusta oli kasvanut arvostettu suurtapahtuma. Outoa kyllä, kisat järjestettiin keskiviikkoiltana.

Glamour-henkeä toivat kukkasin koristeltu lava ja hienot pyörivät taustamaalaukset, joiden kautta esiintyjät astuivat lavalle ja joiden kuvateema liittyi aina kulloiseen esiintymismaahan.

Jacqueline Joubert (1921 - 2005) toimi kisojen juontajana ja orkesteria johti Franck Pourcel (1913-2000), yksi Euroopan kuuluisimmista kapellimestareista, jonka instrumentaalihitit olivat soineet aina USAn hittilistojen käjessä.

Osallistuvien maiden lukumäärä oli 11. Iso-Britannia palasi vuoden tauon jälkeen kilpailuun ja Monaco teki debyyttinsä. Säännöt pysyivät lähes ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Väliaikanumeroa ei kilpailussa nähty.

Kilpailun voitti Alankomaat, joille voitto oli jo toinen kilpailun lyhyen historian aikana. Een beetje ei kuitenkaan jäänyt hitiksi musiikin historiaan. Sen sijaan vasta 6. jaetulle sijalle jäänyt Domenico Modugnon (1928 - 1994) Piove (Ciao, ciao bambina) oli kansainvälinen menestys kuten edellisvuoden Volare. Suomessa Pioven on esittänyt niin Leif Wager, Eino Grön kuin Reijo Kallio.

Tulokset

Vuoro Maa Kieli Esiintyjä Kappale Käännös Sijoitus Pisteet
05 Alankomaat Hollanti Teddy Scholten "Een beetje" Vain vähän 1 21
10 Iso-Brittania Englanti Pearl Carr & Teddy Johnson "Sing, Little Birdie" Laulu pieni lintu 2 16
01 Ranska Ranska Jean Philippe "Oui, oui, oui, oui" Kyllä, kyllä, kyllä, kyllä 3 15
08   Sveitsi Saksa Christa Williams "Irgendwoher" Jostakin 4 14
02 Tanska Tanska Birthe Wilke "Uh, jeg ville ønske jeg var dig" Oi, toivoisin olevani sinä 5 12
03  Italia Italia Domenico Modugno "Piove (Ciao, ciao bambina)" Sataa (Hyvästi lapsi) 6 9
11  Belgia Hollanti Bob Benny "Hou toch van mij" Rakasta minua 6 9
06 Saksa Saksa Alice & Ellen Kessler "Heute Abend wollen wir tanzen geh'n" Tänään haluamme mennä tanssimaan 8 5
07 Ruotsi Ruotsi Brita Borg "Augustin" 9 4
09 Itävalta Saksa Ferry Graf "Der K und K Kalypso aus Wien" K ja K Kalypso Wienistä 9 4
04  Monaco Ranska Jacques Pills "Mon ami Pierrot" Ystäväni Pierrot 11 11. Ranska - Oui, oui, oui, oui 
Sävellys:  Hubert Giraud Sanoitus: Pierre Cour Esitys: Jean Philippe ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Ranska löysi nopeasti kaavan euroviisumenestykseen. Kolmas sija irtosi yksinkertaisella ja helposti ulkomaiseen suuhun sopimalla "vivivi"-meksikolaisvalssilla.
Musikaalisesti kappale mukava ja turvallinen, muuta turhan kevyt. Tietty "koukku" puuttuu. Onneksi laulu kuten hymyilevä Jean Philippe piristävät kuulijaa. Aivan täysin se ei auta, sillä kappaleen nimen toisto alkaa loppupuolella väsyttää.
***½

2. Tanska - Uh, jeg ville ønske jeg var dig
Sävellys: Otto Lington Sanoitus: Carl Andersen Esitys: Birthe Wilke ja orkesteri johtajanaan Kai Mortensen
Intro huijaa odottamaan chansonia, mutta perinteinen alku vaihtuu puolen minuutin kohdalla swingiksi. Kaksi vuotta aiemmin esiintynyt Birthe Wilke (s. 1936) lausuu vahvasti ja ottaa 1:40 kohdalla kuohuttavia tanssiaskeleita. Tällaista koreografiaa harvoin on aiemmin nähty!
Kappale paranee useammalla kuuntelukerralla. Melodia on mukava ja etenee juuri niin kuin pitää. Se sopisi vaikka Disneyn musikaalinumeroksi. Lyhyt instrumentaali ksylofoneineen on hauska. Mitään tylsää tanskan menossa ei ole.
****

3. Italia - Piove (Ciao, ciao bambina)
Sävellys:  Domenico Modugno Sanoitus: Dino Verde Esitys: Domenico Modugno ja orkesteri johtajanaan William Galassini
Volaren arvostelussa sanoin intron olevan "tähtisumuinen". Pioven intro on kuin tuulenvire jossain Pompeijin pinjojen äärellä. Kappale ei missään nimessä ansainnut 6. sijaa, vaan mielestäni kuuluu kärkikolmikkoon. Kappaleen kertosäe on tarttuva, joskin se on lähes identtinen Volaren kanssa, vain nuottien järjestys on vaihtunut..Modugnon ääni soi komeasti. Sovituksessa minua häiritsee rummun marssitahdit ja hieman kappaleen jankkaava poljento. Ja miksi Modugno katselee maahan eikä yleisöön kohdassa 2:17?
****½

4. Monaco - Mon ami Pierrot
Sävellys:  Florence Veran Sanoitus: Raymond Bravard Esitys: Jacques Pills ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Häiritsevä kappale. Alussa laulaja Jacques Pills tuntuu hoilaavan omiaan eikä lainkaan musiikin mukaan. Melodiassa ei ole päätä eikä häntää vaan kappale on yhtä ulinaa ja latinorytmejä. 50-luvun musiikki oli ulkomaalaisten vaikutteiden, kuten mambon, rhumban ja cha-cha-chan aikaa. Mutta ne sopivat paremmin tanssilavoille kuin konserttisaliin. Kyllä tämä menettelisi jossain sambakulkueessa, mutta ilman laulajaa kiitos.
*
5. Alankomaat - Een beetje 
Sävellys:  Dick Schallies Sanoitus: Willy van Hemert Esitys: Teddy Scholtenja orkesteri johtajanaan Dolf van der Linden
Alankomaiden leppoisa swingi on tarpeeksi yksinkertainen, että se jää mieleen muttei ärsytä. Kuvankauniin Teddy Scholtenin (1926 - 2010) tyylipuhdasta esitystä komistaa Hollanin tuulimylly. Kappale on tyypillinen kaksiosainen teos, jossa on hitaampi "puhesäkeistö" ja nopeampi kertosäkeistö. Dolf van der Lindenin sovitus on onnistunut. Hauskana yksityiskohtana kohdassa 2:30 soi hetki valssi, ennen paluuta swingiin.
Miksi kappale voitti? Kilpailu oli tasainen Alankomaiden, Ranskan, Ison-Britannian ja Sveitsin välillä, ja oikeastaan Italian 7 pistettä ratkaisi kisan En Beetjen hyväksi.
***½ 

6. Saksa - Heute Abend wollen wir tanzen geh'n
Sävellys:  Helmut Zander Sanoitus: Astrid Voltmann Esitys: Alice & Ellen Kessler ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Swingiä swingin perään. Saksan vuoro sopi huonoon väliin, ja kun Kesslerin siskokset eivät synkronoiduilla kehonliikkeillä ja vuorosanoillaan onnistuneet tekemään vaatimattomasta laulusta hyvää, jäi Saksa tulosten häntäpäähän. Melodia on liian pliisu, ennalta-arvattava ja sanoja on liikaa.
 

7. Ruotsi - Augustin  
Sävellys:  Harry Sandin Sanoitus: Åke Gerhard Esitys: Brita Borg ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Länsinaapurimme Ruotsi oli astunut euroviisuareenoille jo 1958, kolme vuotta ennen Suomen debyyttiä. Laulaja-näyttelijä Brita Borg (1926-2010) esittää tässä periskandinaavisen tangon, joka luonnollisesti käännetiin Saukin toimesta Annikki Tähden esittämäksi samana vuonna.
Tango lienee ollut Etelä-Euroopan maille liian eksoottinen, sillä ääniä se sai vain Tanskalta ja Alankomailta. Sääli, sillä kappale on selkeä, aito ja rehellinen ja miellyttävämpi kuin tuskaiset wannabe-chansonit. Se voisi olla vaikka Unto Monosen kynästä, paitsi Monosen sävellys olisi voittanut koko kilpailun, eikö?
***½
8. Sveitsi - Irgendwoher 
Sävellys:  Lothar Löffler Sanoitus: Lothar Löffler Esitys: Christa Williams ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Aikaisemmat Sveitsin euroviisut esittänyt vuoden 1956 voittaja Lys Assia sai tehdä tilaa Christa Williamsin chanson-henkiselle laululle. Se menestyi kisassa hyvin jääden niukasti neljänneksi. Kappale on kaunis ja miellyttävä, mutta ei niin mieleen jäävä kuin yleensä euroviisuvoittajalta edellytetään. Tosin on kyseenalaista ja kisojen arvoa alentavaa ajatella, että laulu ei voisi olla monipolvinen ollakseen hyvä. Mutta historia on tässä suhteessa ollut järkkymätön.
Joka tapauksessa Irgendwoher on kisan parempaa antia.
*** 

9. Itävalta - Der K und K Kalypso aus Wien
Sävellys:  HNorbert Pawlick Sanoitus: Günther Leopold Esitys: Ferry Graf ja orkesteri johtajanaan Franck Pourcel
Samban lisäksi viisuihin livahti Calypso, joka paria vuotta aiemmin oli noussut populaarimusiikin muotivirran huipulle Harry Belafonten (s. 1927) ansiosta.
Mutta kuinka Calypso sointuu yhteen jodlauksen kera? Huonosti. Kappale yrittää huumorilla saada levottomasta melodiasta aikaiseksi yleisön mukaan, mutta todellisuudessa näyttäytyy puolivillaisena koostetulta sekametelisopalta. Piste nykyisin Jyväskylässä asuvan Ferry Grafin (s. 1931) ilveilystä.
**

10. Iso-Britannia - Sing, Little Birdie
Sävellys:  Stan Butcher Sanoitus: Syd Cordell Esitys: Pearl Carr & Teddy Johnson ja orkesteri johtajanaan Eric Robinson
Kun vuosina 1957-1972 Euroviisukappaleet tuli esittää osallistujamaan omalla kielellä, Isolla-Britannialla oli etulyöntiasema englannin ollessa lingua franca. Vain kaksi kertaa se jäi Top-4:n ulkopuolelle. Ranska, toinen lingua franca -maa, jäi 4 kertaa Top-4:n ulkopuolelle.
Mutta on väärin sanoa, että yksin kieli siivitti tämän hilpeän kappaleen kisassa toiseksi. Melodia on tarttuva ja pariskunta Pearl Carrin ja Teddy Johnsonin energinen esitys on kerrassaan mukaansatempaava. Sovitus on riemuisa, etenkin vuorottelu lintua matkivan huilun ja Johsonin viheltelyn välillä on mahtavaa.
*****
11. Belgia - Hou toch van mij
Sävellys:  Hans Flower Sanoitus: Ke Riema Esitys: Bob Benny ja orkesteri johtajanaan Francis Bay
Nopeatempoisesta kappaleesta siirrytään perinteisempään lemmeniskelmään. Kappale alkaa hitaammanpuoleisesti, mutta lopulta siitä löytyy kelvollinen beguine-tahtinen sävel. Se ei valitettavasti vakuuta omaperäisyydellä ja alkaa loppua kohti kuulostaa liian toistavalta.
**½

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit