lauantaina, heinäkuuta 05, 2014

George de Godzinsky 100 vuotta


Tänään tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen viihdemusiikin mestarin, professori George de Godzinskyn syntymästä. Onnea Godelle!

De Godzinskyn merkkivuosi on ollut iloisena yllätyksenä laajasti esillä vuoden aikana. YLE esitti männäviikolla jakson George de Godzinskyn sävelkansio -ohjelmasta ja Kipparikvartetti-sikermän Kotikunnailta lännen kultalaan. Ensimmäinen tarjoaa läpileikkauksen Radion viihdeorkesterin repertuaarista: kevyttä klassista ja operettien helmiä. Jälkimmäisessä ohjelmassa Godzinskyn rooli on milloin haitaria, milloin huuliharppua ja milloin pianoa soittelevana kipparina. Ohjelmat ovat katsottavissa vajaan kuukauden ajan YLE Areenasta.

Olemme saaneet myös lukea Robert de Godzinskyn lapsuudenmuistoja isästään. Helsingin sanomissa Jorma Panula kehotti "etsimään Godzinskyn sävelaarteita". Radion sinfoniaorkesterilta puolestaan saattaa olla tulossa Godzinskyn musiikkia sisältävä produktio.Juhlavuoden huipennuksena voidaan pitää toukokuussa järjestettyä Sinfonia Lahden Godzinsky-konserttia, jossa Peter von Bagh toimi juontajana ja Atso Almila kapellimesterina. Konsertissa esitettiin paitsi Godzinskyn ikivihreitä iskelmiä myös harvemmin esitettyjä viihdeorkesteriteoksia kuten Kesäpäivä Helsingissä ja Syysilta Aulangolla (linkit YouTube-videoihin). Olisinpa itse päässyt näkemään konsertin.

Laajempi esittely maestron elämästä on luettavissa blogikirjoituksessani Mestarit tahtipuikon takana.

De Godziskyn kunniaksi olen kerännyt tähän muutamia levytyksiä hänen tuotannostaan. Viihdemusiikin monitaiturin levytystuotanto ei ollut järin laaja, osakseen ehkä siksi, että Suomessa viihdemusiikki oli hyvin marginaalinen genre. Toisaalta Radion viihdeorkesterin kapellimestarina de Godzinsky sai johtaa satoja musiikkiteoksia wieniläisestä salonkimusiikista aina suomalaisiin jazz-sävellyksiin. Taltioinnit sijaitsevat YLEn arkistoissa ja valitettavasti mitään merkkiä niiden tulosta julkiseen kuunteluun satunnaisia radioesityksiä lukuun ottamatta ei ole.Sävellys- ja sovitustyössä Godzinsky oli omimmillaan. Vaikka Godzinskyn sävellyksistä muistetaan parhaiten iskelmät kuten Katupoikien laulu tai Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, suurimman sävellystyön teki hän elokuvamusiikin parissa. Elonet listaa yli 80 filmiä, johon Godzinsky sävelsi ja sovitti musiikin. Useimmat hänen iskelmistään ovat peräisin näistä elokuvista. Vain osa sävellyksistä päätyi levyille, joten paljon tuotantoa on olemassa vain elokuvan ääniradoilla.

Godzinsky oli suuri operettimusiikin ystävä ja käytännössä yksin piti operettia Suomessa hengissä pitkälle 1970-luvulle asti. Eräs parhaimpia Godzinskin sovittamia levytyksiä on vuoden 1978 Operetti, jossa Seppo Ruohonen ja Pikko-Liisa Tikka tulkitsevat taidokkaasti kuuluisia lauluja Lehárin, Kálmánin ja muiden säveltäjien opereteista.. Levy on kuunneltavissa Spotifysta. Operetti oli lähempänä viihdemusiikkia kuin ooppera, mistä syystä klassiset piirit vähättelivät operetteja. Godzinskyn jäätyä eläkkeelle operetti käytännössä hävisi suomalaisesta orkesterikulttuurista. 

Monilahjakkuutena ja multi-instrumentalistina Godzinskyn kyvyt sovittajana pääsivät oikeuksiin mm. Olavi Virran, Harmony Sistersin, Tapio Rautavaaran, Arvi Tikkalan, Irmeli Mäkelän, Kipparikvartetin ja Mauno Kuusiston levytyksissä. Yhtenä viimeisimpänä työnään Godzinsky sovitti ja soitti kappaleet Tapani Kansan levylle Joulun rakkaimmat laulut, joka julkaistiin vasta maestron kuoleman jälkeen 1995.


Levytyksiä

Levy-yhtiö Warnerin suomalaisenmusiikinhistoria.fi -palvelun myötä suurella yleisöllä on helppo pääsy vanhoihin suomalaisiin levytyksiin aina Pasi Jääskeläisen päiviin asti. Sittemmin myös muut levy-yhtiöt ovat lisänneet materiaaliaan palveluun. Ohessa muutamia George de Godzinskyn levytyksiä.

Sävelkansio - Alkuperäisäänitteitä vuosilta 1936-71

Säveltäjä Pekka Jalkasen vuonna 1993 toimittama George de Godzinskyn sävelkansio on tähän päivään mennessä kattavin ja yksi harvoja julkaisuja, joka sisältää Radion viihdeorkesterin äänityksiä Yleisradion kantanauhoilta. Samalla se on upea läpileikkaus George de Godinzksyn sävellys- ja kapellimestari. Ensimmäiset 17 kappaletta ovat kaikki Godzinskyn omaa käsialaa. Kappaleet 1-9 ovat instrumentaaliteoksia ja 10-17 ovat suomalaisten laulajien esittämiä iskelmiä. Loput kappaleet edustavat Radion viihdeorkesterin laajaa esitysskaalaa. Viimeinen kappale, Modest Musorgskin Kirppulaulu esittäjänä Fjodor Shaljapin on arkistoaarre, vuodelta 1936, jolloin Godzinsky säesti  Shaljapinia Aasian kiertueella. 

George de Godzinsky iskelmiensä parissa


Levy-yhtiö PSO:n (Pohjoismainen Sähkö OY) vuoden 1965 älppäri kokoaa yhteen Godzinskyn iskelmätuotantoa. Esittäjinä mm. Georg Malmstén, Tapio Rautavaara, Veikko Tuomi ja Leif Wager. Levyn harvinaisuuksina voidaan pitää 60-luvun poikatähti Pauli Hirvosen levytyksiä Hymyillen eteenpäin ja Valssini äidille.

Suvesta suveen - Suomalaista viihdettä


PSO:n Finlandia-levymerkki oli tarkoitettu musiikille, joka ei vastannut "mainstreamia" nykyajan termiä käyttäen. Käytännössä Finlandia-merkin alla julkaistiin kansanmusiikkia, kuorolauluja ja jonkin verran viihdemusiikkia. Suvesta Suveen levyllä, jonka de Godzinskyn on koonnut, kuullaan mm. Matti Salmisen yksinlaulua ja Turun Kamarikuoron esityksiä. Gode itse esittää nimettömän orkesterin kera 3 kappaletta ja pianoteokset Soliseva puro / Autereinen aamu.

Flyygelin ääressä


Vielä 76-vuotiaana Godzinsky sai Musiikki-Fazerilta tilaisuuden levyttää kokoelman kevyttä pianomusiikkia. Kuten äänityksistä kuulemme, mestaripianistin kyvyt eivät olleet iän myötä lainkaan heikentyneet. Osassa kappaleita häntä säestää pieni kamariorkesteri. Levyn kappalevalinnat heijastavat Godzinskyn laajaa musiikkimakua: suomalaisia ja ulkolaisia valsseja, slowfoxia, tangoa ja merimiesvalsseja. Sovitukset ovat godemaisen monimutkaisia ja miellyttävää kuunneltavaa tänäkin päivänä.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit